Ki vehet részt a programban?
 

Ön jogosult az IOM Magyarországi Önkéntes Hazatérési, Reintegrációs és Információs Programjában való részvételre, ha:

 • Ön menedékkérő, nemzetközi védelemben részesülő vagy Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező személy, és önkéntesen vissza kíván térni származási országába;
 • az Ön tartózkodása Magyarországon jogilag nem rendezett;
 • a hazautazáshoz nem rendelkezik megfelelő anyagi fedezettel;
 • Ön korábban még nem tért vissza származási országába az IOM önkéntes hazatérési programja segítségével.

Az alábbi tényezők NEM korlátozzák a programban való részvételét:

 • ha Ön nem rendelkezik személyazonosító okmányokkal;
 • a hazatéréshez Önnek kísérőre/orvosi kíséretre van szüksége.

 A jogosultsági feltételeket mind az IOM, mind pedig a magyar idegenrendészeti hatóság megvizsgálja. 

Önkéntes hazatérés:

Ha Ön őrzött szálláson, befogadó központban, vagy közösségi szálláson tartózkodik, és úgy döntött, hogy az IOM segítségével önkéntesen vissza kíván térni hazájába, akkor kérje a Magyarországi Önkéntes Hazatérési, Reintegrációs és Információs Program jelentkezési űrlapját a létesítmény személyzetétől, vagy személyes látogatásaik alkalmával az IOM munkatársaitól. A jelentkezési lapot kitöltést követően be kell nyújtani az őrzött szállás, befogadó központ vagy közösségi szállás személyzetének vagy az IOM munkatársainak.

A kitöltött jelentkezési lapot személyesen is be lehet nyújtani az IOM budapesti irodájában, valamint az e-mailben is továbbítható az alábbi e-mail címekre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..   

Amennyiben Ön korábban menedékkérelmet nyújtott be a magyarországi hatóságoknál, azonban a továbbiakban nem kíván élni a lehetőséggel és vissza kíván térni származási országába, kezdeményeznie kell a menedékkérelem visszavonását.

 

A reintegrációs támogatás igénylése:

Az IOM származási országukban reintegrációs támogatás nyújtásával segíti a kiválasztott önkéntes hazatérőket. A program reintegrációs komponense - a szükségletek felmérése alapján - reintegrációs tanácsadást és természetbeni reintegrációs támogatást nyújt, amelyből a kedvezményezett egy előre meghatározott reintegrációs terv különböző tevékenységeit finanszírozhatja.

A reintegrációs támogatás igényléséhez a kedvezményezettnek ki kell töltenie a Reintegrációs pályázati űrlapot. Kérjük, hogy az önkéntes hazautazási kérelmének benyújtása után kérje a reintegrációs támogatásról szóló igénylőlapot az IOM Budapest munkatársaitól.

A reintegrációs támogatás kedvezményezett részére történő odaítéléséről az IOM Budapesti irodája dönt, miután értékeli a rendelkezésre álló információkat, a reintegrációs terv megvalósíthatóságát és a kijelölt projektforrások rendelkezésre állását.

Fontos, hogy a pályázati űrlapon megadott elérhetőségek helyesek legyenek, mivel az IOM a pályázat elbírálása után felveszi Önnel a kapcsolatot.
A reintegrációs terv esetleges elutasítása nem befolyásolja az önkéntes hazatérés megszervezését.

A rendelkezésre álló pénzügyi források miatt reintegrációs támogatás csak korlátozott számú kérelmező számára nyújtható.

Egy önkéntes hazatérés megszervezése a következő módon zajlik:

 • A jelentkező kitölti és eljuttatja a jelentkezési lapot és az önkéntességi nyilatkozatot az IOM munkatársainak.
 • A kérelmet az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság feldolgozza.  
 • Amennyiben a kérelmet jóváhagyják, az IOM megkezdi a hazautazás megszervezését.
 • Amennyiben szükséges, a hazautazáshoz szükséges megfelelő dokumentációk beszerzését, beleértve az útlevelet és a tranzitvízumot, a származási ország nagykövetségének /konzulátusának bevonásával az IOM munkatársai megkezdik.
 • Beszerzik az egyirányú repülőjegyet, és az IOM megszervezi a tranzitáláshoz, szükség esetén a érkezéshez szükséges segítségnyújtást.
 • Az IOM Magyarország munkatársai elkísérik/szállítják Önt a legutóbbi lakóhelyétől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a repülőtéri terminálon belül az indulási pontig kísérik/szállítják.
 • Szükség esetén kíséretet biztosítanak az egész út során (például ha Ön 18 év alatti vagy egészségügyi problémával küzd).
 • Az Ön származási országában lévő IOM-irodát tájékoztatják a várható érkezéséről. Szükség esetén az IOM Budapest intézkedik arról, hogy Ön továbbszállítási segítséget kapjon a végső célállomásra.
 • Az IOM munkatársai segítenek Önnek az indulás előtti és az indulási előkészületekben. Az IOM munkatársai 50 EUR összegű készpénztámotást biztosítanak Önnek az elutazást megelőzően.

Amennyiben reintegrációs tervét elfogadták, hazatérését követően reintegrációs támogatást biztosítanak.