Az IOM Magyarországi Önkéntes Hazatérő, Reintegrációs és Információs Programjára Ön is jelentkezhet, amennyiben a következő feltételeknek megfelel:

 

 • Ön menekült, menedékkérő vagy legálisan Magyarország területén tartózkodó személy, aki önkéntesen kíván visszatérni származási országába.
 • Ön szabálytalan körülmények között érkezett Magyarország területére.
 • Az Ön pénzügyi helyzete nem engedi meg a hazatérést. Önnek nincs anyagi fedezete a hazatérés megvalósításához.
 • Ön korábban még nem adott be jelentkezési kérelmet IOM program keretén belül, amely az Ön hazatérését tette volna lehetővé.
 • Ön nem követett el bűncselekményt Magyarország területén a Büntető Törvénykönyv (2012. évi C törvény a Büntető Törvénykönyvről) értelmében.

 

Az alábbi körülmények NEM zárják ki az Ön részvételét a programban:

 • Ön nem rendelkezik személyazonosító okmányokkal.
 • Ön kíséretre/orvosi kíséretre szorul.

Visszatérési támogatás

 

Amennyiben Ön őrzött szálláson, befogadó központban vagy menekülttáborban tartózkodik, és úgy határozott, hogy önként elhagyná Magyarország területét az IOM segítségét igénybe véve, kérjük töltse ki a megfelelő formanyomtatványt (Jelentkezési lap a Magyarországi Önkéntes Hazatérő, Reintegrációs és Információs Programra). A hiánytalanul kitöltött formanyomtatványt  az őrzött szálláson avagy a befogadó központban dolgozó személyzetnek szükséges eljuttatni, akik aztán azt továbbítják a nemzeti hatóságok számára – a Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) számára.

 

A jelentkezési lap ezen felül letölthető a jelen weboldalról (lásd a lap alján). A kinyomtatott és kitöltött nyomtatványok továbbítására lehetőség van faxon keresztül is közvetlenül az IOM részére (Fax szám: 06-1-472-2503), avagy email címen keresztül az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

 

Amennyiben Ön korábban menedékkérelmet nyújtott be a nemzeti hatóságokhoz, azonban nem kíván élni a lehetőséggel és visszatérne származási országába, kezdeményeznie kell a menedékkérelem visszavonását.

 

 

 

Reintegrációs (visszailleszkedési) támogatás a sérülékeny csoportba tartozó, illetve krónikus egészségügyi problémákkal küzdők számára

 

A 2007. Május 23-i 575/2007/EK európai parlamenti és tanácsi határozat 5§ alapján az IOM célja a sérülékeny csoportba tartozó egyének segítése beilleszkedési támogatással származási országukban. Ebbe a csoportba sorolhatóak a kiskorúak; a kísérő nélküli kiskorúak; mozgássérült személyek; idős személyek; várandós nők; egyedülálló szülők kiskorú gyermekekkel; valamint olyan egyének, akik kínzásnak, erőszaknak vagy egyéb súlyos pszichológiai, fizikai vagy szexuális erőszaknak voltak kitéve; továbbá hazatérők, akik krónikus egészségügyi problémákkal küzdenek.  A program reintegrációs komponense – felmérést követően – beilleszkedési tanácsadást és beilleszkedési segélyt kínál 650 € mértékig, amelyből a kedvezményezett előre jóváhagyott beilleszkedési terv alapján finanszírozhatja beilleszkedését támogató tevékenységét.

 

A sérülékeny csoportba tartozó, valamint a krónikus egészségügyi problémákkal küzdő hazatérők azonosításáért felelős a Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF), a Rendőrség (ORFK), az egyén szempontjából jelentőséggel bíró létesítmény személyzete és orvosa, a létesítményekben tevékenykedő szervezetek munkatársai, valamint az IOM munkatársai. Minden egyes sérülékeny csoportba tartozó eset külön elbírálásban részesül, amelyen részt vesz a projektben érintett összes szereplő, valamint a létesítményben jelen levő szervezetek képviselője is. 

 

A beilleszkedési támogatás igénybevételhez szükséges a kapcsolódó formanyomtatvány kitöltése (Jelentkezési Lap Reintegrációs Támogatásra), melyben jelezni kell, mely célra kívánja a jelentkező fordítani a segély összegét. Ez a dokumentum segít előzetesen felmérni a jelentkező beilleszkedési igényeit és elképzeléseit. A végleges döntést a jelentkezés elfogadásával kapcsolatban az IOM Budapest hozza meg, amelyben figyelembe veszi majd a következő szempontokat: 1.) sérülékenység felmérése 2.)  a reintegrációs terv megvalósíthatósága 3.) az elkülönített finanszírozási keret elérhetősége.

 

A beilleszkedési támogatás nem pénzügyi juttatások (természetbeni juttatások) formájában kerül odaítélésre a sérülékeny csoportba tartozó, valamint a krónikus egészségügyi problémákkal küzdő egyének részére. Az igényelt szolgáltatások és árucikkek finanszírozása közvetlenül a származási ország IOM irodáján keresztül valósul majd meg.

 

A kiválasztott kedvezményezettek – az IOM Budapest és a származási ország IOM irodájának segítségével – összeállítanak egy reintegrációs tervet, amelyben részletezik azokat az igényeket, amelyeket a beilleszkedési segélyből kívánnak finanszírozni. Kiemelt jelentőséggel bír a kapcsolattartáshoz szükséges adatok precizitása. Kérjük, ezeket az adatokat pontosan kitölteni, hiszen az IOM munkatársai ezek alapján fognak Önnel kapcsolatot létesíteni a jelentkezési lap elbírálását követően.

 

A beilleszkedési támogatás független a visszatérési támogatástól. Amennyiben az Ön beilleszkedési terve elutasításra kerül, az nem érinti az Ön visszaútját származási országába.

 

A kedvezményezetteknek lehetősége van kapcsolatba lépni a származási országukban működő IOM irodával. Az irodán keresztül elérhető beilleszkedési tanácsadás, amely segíthet egy esetleges beilleszkedési terv összeállításában. Ezen opció kihasználásával a kedvezményezettek segítségben részesülnek a számukra legmegfelelőbb megoldások megtalálásával kapcsolatban.

 

A pénzügyi források korlátozott elérhetősége miatt a beilleszkedési támogatás csak limitált jelentkező számára odaítélhető.

 

A beilleszkedési segély nem haladhatja meg a 700 €-t.

Az IOM szorosan együttműködik az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal (OIF) az Ön utazásának megszervezésében.

 

Egy tipikus folyamat a következőképpen zajlik:

 • A jelentkező kitölti a jelentkezési lapot és eljuttatja az illetékes személyek valamelyikének.
 • A Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) feldolgozza a jelentkezési lapot.
 • Amennyiben a jelentkezés elfogadásra kerül, az IOM Budapest Kiutaztatási Osztálya felkérést kap az utazás megszervezésére.
 • Az utazáshoz szükséges dokumentumok, mint például útlevél és tranzit vízum (amennyiben szükséges) intézése megkezdődik a származási ország nagykövetségével/konzulátusával együttműködve.
 • Az IOM Budapest megveszi a szükséges egyirányú repülőjegyet.
 • A származási ország IOM irodája értesül a jelentkező várható érkezéséről.
 • Amennyiben szükséges, egy kísérő segítségével a jelentkező eljut a repülőtérre (például amennyiben a jelentkező kiskorú, vagy orvosi kíséretre szorul).
 • A beilleszkedési támogatás folyósításra sor kerül (amennyiben a jelentkező ezt a lehetőséget is kihasználta és azt a szervezet pozitívan bírálta el).