Mennyi időt vesz igénybe a folyamat?                                                                                                                                                                        Ki jelentkezhet a Magyarországi Önkéntes Hazatérő, Reintegrációs és Információs Programra (HVRRIP)?
Miért érdemes az IOM segítségét igénybe venni?
Melyik országba utaztathat az IOM a program keretén belül?
Amennyiben nincsenek utazáshoz szükséges okmányaim, mint például útlevelem, akkor is jelentkezhetek a programra?
Milyen típusú pénzügyi segítséget kaphatok az IOM-től?
Többször is igénybe vehetem az IOM segítségét a visszautazáshoz?
Miért jobb a Magyarországi Önkéntes Hazatérő, Reintegrációs és Információs Program a deportálásnál?


Mennyi időt vesz igénybe a folyamat?

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) által elvégzett azonosítási folyamat akár egy hónapig is elhúzódhat. Az IOM Budapest Kiutaztatási Osztálya csak eme folyamat lezárulása után kezdheti meg az utazás szervezését, amennyiben az OIF jóváhagyását fejezte ki. Az ügyintézés teljes hossza függ az adott esettől, továbbá az OIF jóváhagyásától, az utazáshoz szükséges dokumentumok kiállításának gyorsaságától, a repülőjáratok foglalhatóságától, valamint a jelentkező egyéb speciális igényeitől.

Ki jelentkezhet a Magyarországi Önkéntes Hazatérő, Reintegrációs és Információs Programra (HVRRIP)?

  • Átmeneti védelmet élvező személyek
  • Menekültek
  • Menedékkérők
  • Oltalmazottak
  • Nem EU-s állampolgárok, akik rendezetlen státusszal rendelkeznek Magyarországon

 

Miért érdemes az IOM segítségét igénybe venni?

Az IOM egy szakmai szervezet, amely azon dolgozik, hogy a sérülékeny csoportba tartozó migránsok emberhez méltó, rendezett és biztonságos körülmények között térjenek haza. Az IOM segítségének igénybevétele egy alternatív megoldás a deportálás mellett, amely gyakran a migránsok visszautazásának egyetlen azonnali útja. A programban való részvétel előnyös megoldás lehet az egyének számára, de a származási és a fogadó ország számára is. Az utazás mentes mindenféle díjszabástól – az IOM állja az utazás minden költségét, és amennyiben szükséges, kísérőt is tud biztosítani a jelentkező mellé. Ezen felül a legsérülékenyebb csoportba tartozó egyének jelentkezhetnek beilleszkedési támogatásra is.

Melyik országba utaztathat az IOM a program keretén belül?

Az IOM csakis az utazáshoz szükséges okmányokon szereplő származási országba tudja az utazást megszervezni

Amennyiben nincsenek utazáshoz szükséges okmányaim, mint például útlevelem, akkor is jelentkezhetek a programra?

Igen, az utazáshoz szükséges okmányok hiányában is lehet a programra jelentkezni. Ebben az esetben azonban számolni kell a ténnyel, hogy ezen dokumentumok igénylése a megfelelő nagykövetségektől több idővel jár, így a folyamat több időt vehet igénybe

Milyen típusú pénzügyi segítséget kaphatok az IOM-től?

Az IOM nem tud semmilyen mértékű pénzügyi segítséget nyújtani a jelentkezőknek. A sérülékeny hazatérők és a krónikus egészségügyi problémákkal küzdő hazatérők jelentkezhetnek beilleszkedési támogatásra. Azon jelentkezők részesülhetnek maximum 700 € beilleszkedési segélyben, akik beilleszkedési terve korábban elfogadásra került.

Többször is igénybe vehetem az IOM segítségét a visszautazáshoz?

Nem, a program keretén belül csak egyszer lehet az IOM segítségével hazatérni

Miért jobb a Magyarországi Önkéntes Hazatérő, Reintegrációs és Információs Program a deportálásnál?

  • Egyszerű, gyors és kísérővel történő átszállás biztosított amennyiben a jelentkező utazásának megszervezése csak az átszállásos utazást teszi lehetővé.
  • Az utazás díjmentes, emberhez méltó, biztonságos és rendezett körülmények között zajlik.
  • A jelentkezőnek lehetősége nyílik jelentkezni a beilleszkedési támogatásra, amennyiben teljesíti a támogatás feltételeit