A Nemzetközi Migrációs Szervezetet 1951-ben alapították, napjainkban a vezető kormányközi szervezet a migráció területén, amely szorosan együttműködik nemcsak kormányzati szervekkel, hanem kormányközi és nem kormányzati szervekkel is.

A szervezetnek 162 tagállama van, további 9 állam pedig megfigyelő státusszal rendelkezik. Több, mint 100 országban található kihelyezett irodája. Az IOM elkötelezett az emberhez méltó és rendezett migráció elősegítése felé, melyet különböző szolgáltatások és tanácsadás biztosításával tesz lehetővé a kormányzati szervek és a migránsok számára. 

A szervezet azon munkálkodik, hogy a migráció emberhez méltó és rendezett körülmények között folyjon, továbbá, hogy elősegítse a nemzetközi együttműködést és párbeszédet a migrációval kapcsolatban. Ezen felül céljai között szerepel gyakorlati megoldások keresése a migrációval összefüggő problémák kezelésére valamint humanitárius segítségnyújtás a rászoruló migránsok számára, akár menekültek akár kényszerített migráció áldozatai (internally displaced people).

 Az IOM Alkotmánya elismeri a kapcsolatot a migráció és a gazdasági, szociális és kulturális fejlődés között, valamint a mozgásszabadsághoz való jogot.

 A szervezet a migráció management 4 területén dolgozik: a) migráció és fejlesztés b) a migráció elősegítése c) a migráció szabályozása és d) a kényszerített migráció (forced migration).

 Az IOM tevékenysége ezen területeken magába foglalja nemzetközi migrációs jog és a politikai párbeszéd előmozdítását,a migránsok jogainak védelmét, a migráció egészségügyi és gender aspektusait .

 Az IOM Főigazgatója William Lacy Swing az Amerikai Egyesült Államokból, akit a poszt élére 2008. június 18-án választottak meg. Munkáját 2008. október 1-jén kezdte meg a szervezet élén.