A Magyarországi Önkéntes Hazatérő, Reintegrációs és Információs Program (MMIA-3.2.1/5-2018-00001) célkitűzése, hogy elősegítse a Magyarországon tartózkodó migránsok biztonságos és méltóságteljes hazatérését származási országukba, valamint, hogy hazatérésüket beilleszkedési támogatással előremozdítsa.

 

A projekt négy komponensből áll:

  • A tájékoztató komponens különböző kommunikációs csatornákat biztosít, amelyeken keresztül a projekt a célcsoportot elérni kívánja: információs posztereket; többnyelvű honlapot (www.volret.hu); többnyelvű, Magyarország területéről ingyenesen hívható telefonvonalat; tájékoztató előadásokat és tanácsadást a migránsok és a létesítményekben dolgozó személyzet számára; valamint személyes látogatásokat a létesítményekbe, mint például a befogadó központokba, őrzött szállásokra és az idegenrendészeti őrzött szállásokra.
  • A hazatérést támogató komponens keretén belül a kedvezményezettek önkéntes hazautazása kerül megszervezésre (indulást megelőző segítség, utazáshoz szükséges okmányok intézése, utazáshoz szükséges orvosi igazolás intézése, kísérő biztosítása-amennyiben szükséges, repülőjegy és utasbiztosítás megvásárlása, segítség az indulás, átszállás és érkezés ideje alatt, stb.).
  • A reintegrációs komponens célja a sérülékeny csoportba tartozó egyének segítése beilleszkedési támogatással származási országukban előzetes igényfelmérés alapján. Ebbe a csoportba sorolhatóak a kiskorúak; a kísérő nélküli kiskorúak; mozgássérült személyek; idős személyek; várandós nők; egyedülálló szülők kiskorú gyermekekkel; valamint olyan egyének, akik kínzásnak, erőszaknak vagy egyéb súlyos pszichológiai, fizikai vagy szexuális erőszaknak voltak kitéve; továbbá hazatérők, akik krónikus egészségügyi problémákkal küzdenek. A program beilleszkedési tanácsadást és beilleszkedési segélyt is kínál, amelyből a kedvezményezett előre jóváhagyott beilleszkedési terv alapján finanszírozhatja beilleszkedését támogató tevékenységét.
  • Az értékelő komponens részeként a származási országba visszatért egyének egy kérdőív kitöltésével segítik majd további munkánkat. A kérdőív elsődleges célja azon egyének megkérdezése, akik a beilleszkedési támogatást is igénybe vették. A válaszok elemzését követően ajánlásokkal szeretnénk szolgálni a program továbbfejlesztése érdekében.

 

A projekt kivitelezésében segítségünkre van az Menekültügy, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF - Asylum, Migration and Integration Fund).